Hvorfor er noen alpakkaer hvite med blå øyne?

blueDet er et gen som er kalt "whitespot gene" (WSG) som er ansvarlig for blåøyde hvite alpakkaer. Man søker å unngå dette da de i mange tilfeller er døve. Blåøyde alpakkaer av andre farger er aldri døve.

Hvis en alpakka bærer WSG vil den ha en hvit flekk eller flere. Klassiske grå alpakkaer har det alltid, hvite alpakkaer kan ha det uten at det synes.

Ingen blåyde hvite har blitt født av to klassisk grå alpakkaer. Teoriene om hvorfor er flere, men ingen vet sikkert.

For at en alpakka skal bli blåøyd hvit må den få to kopier av en allele av WSG , det vil si at både hoppen og hingsten må ha genet for at en cria skal bli født hvit blåøyd. En parring mellom to alpakkaer som bærer WSG har 25% sjanse blåøyd hvit.

Hvis man parrer en blåøyd hvit med en ensfarget alpakka, som ikke har WSG, vil man ikke kunne få en blåøyd hvit. Husk man ikke kan se en hvit flekk på en hvit alpakka.

WSG  er ikke knyttet til genet som bestemmer hovedfargen.

Tags: alpakka, blå, øyne