Når er alpakkaer kjønnsmodne?

En hoppe kan være kjønnsmoden allerede ved seks måneders alder, men kan tidligst bedekkes når hun er 20 måneder gammel eller når hun har oppnådd 40kg. En erfaren alpakkaeier vil vite når en hoppe er fysisk og mentalt klar til å bli bedekket, men generelt sett bør man vente til hun er 20 måneder eller til og med 24 måneder.

På grunn av årstiden criaene blir født vil det ofte være naturlig å bedekke ved 24 måneders alder. Blir hoppen bedekket før hun er klar for oppgaven kan hun blant annet avvise criaen ved fødselen. Andre komplikasjoner har også høyere hyppighet hos de hoppene som er for tidlig bedekket.

Hanner er klar for avl 2-3 års alder, men vær obs på at enkelte kan bli kjønnsmodne adskillig tidligere. Den yngste verifiserte hingsten til et avkom var 7 måneder gammel da bedekning fant sted.