Hva betyr det at fiberen er "ultrafin"?

"Ultrafine" er et begrep brukt i Australia, og betegner ekstra fin fiber fra Merino-sau og alpakka.

For alpakka betyr dette all fiber som er under 18 mikron i tykkelse. En alpakka leverer ultrafin fiber dersom den har en gjennomsnittlig fibertykkelse på salprøven sin på under 18 mikron (AFD - Average Fiber Diameter).

"Hva er vitsen?", kan du kanskje spørre. Prisen for fiberen til dyret ditt styres i stor grad av kvalitet og finhet på verdensmarkedet. Ultrafin fiber selges f.eks. i Australia for $70 (Australske) per kg, og det er seks ganger mer enn for fiber som er over 18 mikron! Du kan selvsagt fokusere på å produsere mer fiber istedenfor finere, men du må produsere svært mye fiber for å slå den som har ultrafin fiber på inntekter.

Australske oppdrettere av alpakka produserer nå svært mange alpakkaer med 14-15 mikrons fiber, og samtidig svært lav SD (under 3,5).

Tags: alpakka, fiber, ull